Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

NÄIN TEET STRESSIPROFIILIN

 

1. Jaa pystyssä oleva vähintään A4-kokoinen paperi kahteentoista yhtä suureen ruutuun
(kolme pystysaraketta ja neljä riviä):

 

Neljä tilaa (vihreä, keltainen, punainen ja sininen) vastaavat aivojen, autonomisen hermoston ja hormonitasojen tilan vaihtelua: vihreä kuvaa turvan vireystilaa, keltainen ja punainen vaaran ja sininen hengenvaaran tilaa.

 

Vasen sarake:

Vasemmanpuoleisiin ruutuihin kuvataan yleistä tunneilmapiiriä.

Keskimmäinen sarake:

Keskimmäisiin ruutuihin kirjoitetaan havaintoja tunteista, tuntemuksista ja toiminnasta.

Oikea sarake:
Oikeanpuoleisiin ruutuihin merkitään plus- ja miinusmerkeillä olosuhteita, jotka niihin vaikuttavat positiivisesti tai negatiivisesti.

2. Piirrä vasemmanpuoleisen sarakkeen ruutuihin naamakuvat:

Ylimpään hymyilevä, seuraavaan huolestunut/uupunut, seuraavaan kiukkuinen ja alimpaan lamaantunut.

 

3. Kirjoita keskimmäisen sarakkeen ruutuihin seuraavan ohjeen mukaan:

 

-     vihreän kohdalle millainen olet parhaimmillasi – olet esimerkiksi yhteistyöhaluinen, sosiaalinen, leikkisä, kekseliäs, intohimoinen, ratkaisukeskeinen, syvällinen.

keltaisen kohdalle mistä huomaat olevasi ”keltaisilla” ja mistä muut huomaavat sen - esimerkiksi kuuloärsykkeet voimistuvat, huolestut, muisti ja keskittyminen pätkii, mieli vaeltelee, tunnet outoa huonoa oloa, ahdistusta, levottomuutta.

-     punaisen kohdalle mistä huomaat olevasi ”punaisilla”/mistä muut huomaavat sen – esimerkiksi huudat, kiroilet, syydät loukkauksia, paiskot esineitä, käyttäydyt hyökkäävästi

-    sinisen kohdalle mistä huomaat olevasi ”sinisillä”/ mistä muut huomaavat sen – esimerkiksi sinuun ei saa enää yhteyttä, menet sanattomaksi, lamaannut, et kuule, kehotuntemus katoaa, koet syvää häpeää ja surua.

 

4. Kirjoita oikeanpuoleisen sarakkeen ruutuihin olosuhdetarpeita:

 

Kirjoita vihreän värin kohdalle plusmerkillä, mikä sinua auttaa pysymään vihreillä:

Perusasioita kuten unen, ravinnon ja liikunnan tarpeesi, aistimusten välttämiseen tai sallimiseen liittyviä tarpeita, jäsentämisen tarpeita ja asioita, jota saavat sinut innostumaan ja nauttimaan elämästä. Jos tiedät motiivipiirteesi (esim motivaatiotalo.fi), kirjaa niistä korkeimmat ja matalimmat.

 

Kirjoita keltaisen, punaisen ja sinisen värin kohdalle miinusmerkeillä syitä, jotka vievät vointiasi huonompaan suuntaan ja plusmerkillä keinoja tai tapoja, joilla voit auttaa itseäsi nousemaan takaisin vihreille. Kirjaa plusmerkillä myös keinoja, joilla muut voivat auttaa sinua. 

Esimerkki:


Itselläni lukee vihreillä
: unta 6-8 tuntia, herääminen klo 5, nukkumaan klo 22, tasainen ruokarytmi, kävely metsässä 5 km päivässä; säädelty äänimaailma ja visuaalinen ympäristö, selkeä missio, visio, strategia ja tavoite, paljon omaehtoista toimintaa ja uusia asioita, lempituoksut, villin veden katselu, tanssi, ei tiimityötä tai jos niin itsenäinen, rajattu rooli.

 

Keltaisilla” minulla lukee miinusmerkeillä: ruma ympäristö ja sekava tilanne, loisteputkien sirinä, yhtäkkiset äänet ja yleishäly, jonkun muun määräämä tilanne, joku istuu tai seisoo takanani, enemmän kuin kolme ihmistä ja samalla epäselvät tavoitteet ja roolit. Plussalla lukee: yksinolo ja tauottaminen, omaehtoiset puuhat, omat tuoksut ja aniliininpunainen väri sekä kimallus. Isoissa ihmisryhmissä selkeä rooli ja tavoitteet. Muiden taholta: ratkaisukeskeinen ote (ei empatiaa, kiitos!) ja ÄLÄ VAAN KOSKE!

 

Punaisilla” minulla lukee miinusmerkeillä: joku painostaa pois omaehtoisuudesta tai on selkeästi muuten reviirilläni. Sekava tilanne, ”minulle rumat ympäristöt” jatkuvat pitkään. Ihmisjoukot ja isot kauppakeskukset. Plussalla: yksinolo, luonto. Ja ÄLÄ VAAN TUU MUN LÄHELLE TAI SANO MITÄÄN.

 

Sinisillä minulla lukee miinusmerkillä: edellä mainituista tilanteesta ei pääse pois. Plussalla lukee: yksin olo, veden toljotus, luonto.  

 

Erityisen huomionarvoista onmuistaa, että olemme melko sokeita toistemme tarpeille. Oletamme usein, että toinen tulee autetuksi samoilla keinoilla kuin itse. Tämän vuoksi kannattaa kysyä suoraan auttaako vai haittaako toista henkilöä empaattisuus vai ratkaisukeskeisyys. Haluaako hän stressitiloissa seuraa vai olla yksin. Jos hän haluaa seuraa, kysy saako häntä koskettaa/halata vai haluaako hän pysyä koskemattomana.


Meri Lähteenoksa
www.ydintaito.fi